Maarten Bastiaens

Specialisten aan het woord

Maarten Bastiaens
Maarten Bastiaens-
Maarten Bastiaens

Psoriasis en de nagels

Maarten Bastiaens uit het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Nederland werkt al jaren als dermatoloog. Hij is een van de weinige dermatologen die zich gespecialiseerd heeft in nagelpsoriasis.

Hoe vaak komt psoriasis van de nagels eigenlijk voor?

Bastiaens: “Nagelpsoriasis komt vaak voor. Zeker de helft van de mensen met psoriasis heeft dit ook aan de nagels. Mensen met een ernstige vorm van psoriasis hebben er vaker last van dan mensen met een milde vorm. Maar heel soms komt het ook voor bij mensen die geen huidklachten hebben.”

Hoe ziet nagelpsoriasis eruit?

“De nagels zien er onregelmatig uit. Sommige mensen krijgen putjes in de nagel, anderen dwarse groeven. Ook is de nagel nogal eens verdikt. De nagels kunnen afbrokkelen of loslaten. In vele gevallen zie ik onmiddellijk wat er aan de hand is. Maar soms moet ik een nagelkweek doen of de nagel weghalen voor verder onderzoek. Sommige psoriasisnagels lijken bijvoorbeeld erg op een kalknagel.”

Waar hebben mensen met nagelpsoriasis eigenlijk last van?

“Voor veel mensen is het grootste probleem dat de handen er door nagelpsoriasis onverzorgd uitzien. Dit wordt zowel door mannen als vrouwen als een probleem ervaren. Mensen schamen zich voor hun handen als ze bijvoorbeeld een beroep hebben waarbij ze veel contact hebben met andere mensen of vaak handen moeten schudden. Daarnaast geeft nagelpsoriasis vaak pijn aan de nagels en vingertoppen. Dat kan problemen geven in het dagelijks leven.”

En is er ook iets aan te doen?

De nagels zijn niet altijd makkelijk te behandelen, maar er zijn verschillende behandelopties. Welke keuze er wordt gemaakt, hangt ook af van de andere huidklachten en eventuele gewrichtsklachten. Je kunt bijvoorbeeld een zalf of lotion gebruiken en die op de nagelriem en rondom de nagel smeren. Een lotion is vaak beter in staat om ook de huid onder de nagel te behandelen. Als dit niet voldoende werkt, schrijven we vaak pillen of injecties voor.

Nagelpsoriasis komt regelmatig samen voor met gewrichtsklachten. Als iemand naast nagelpsoriasis ook gewrichtsklachten heeft, werk ik nauw samen met de reumatoloog. We zoeken dan naar een middel dat zowel de (nagel)psoriasis als de gewrichtsklachten aanpakt.”

Heb je tips voor mensen met nagelpsoriasis?

“Het is belangrijk om de nagels kort te houden en regelmatig in te vetten. Daarnaast adviseer ik om geen kunstnagels te gebruiken.”

En hoe zit het eigenlijk met psoriasis van de hoofdhuid?

“Ja, dat is ook iets wat voorkomt en niet altijd makkelijk te behandelen is. Er bestaan shampoo- en lotionbehandelingen, maar die zijn vaak geen pretje. Het insmeren van de hoofdhuid kost veel tijd en het haar wordt er vettig van. De hoofdhuid wordt om die reden vaak behandeld met behulp van pillen.

Referenties

NHS. Pulmonary hypertension. Beschikbaar op: https://www.nhs.uk/conditions/pulmonary-hypertension/ Laatst geraadpleegd oktober 2021.
American Lung Association. Learn about pulmonary arterial hypertension. Beschikbaar op: https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pulmonary-arterial-hypertension/learn-about-pulmonary-arterial-hypertension Laatst geraadpleegd oktober 2021.