Inflammatoire darmziekte

Leven met een
inflammatoire darmziekte

Een informatiegids boordevol feiten en getuigenissen voor en van mensen die leven met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

IBD staat voor ‘Inflammatory Bowel Disease’ of in het Nederlands ‘inflammatoire darmziekten’.

Bij een chronische inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, is het voor de patiënten en mensen uit de nabije omgeving essentieel om de juiste informatie te krijgen omdat de ziekte vaak een ingrijpend effect heeft op het leven. Deze gids bevat duidelijke informatie van diagnose tot mogelijke behandelingen. Maar, evenveel aandacht gaat naar het dagelijks leven met IBD, zodat patiënten beter begrijpen wat hen overkomt, en hun omgeving ook begrip krijgt over de impact van IBD op het leven.

Deze gids kwam tot stand in samenwerking tussen de Crohn- en Colitis ulcerosa Vereniging (CCV) vzw, de Association Crohn-RCUH asbl en Janssen.Voor en door patiënten

In deze video legt Lynn Debrun (voorzitter van CCV-vzw) uit waarom juist voor IBD een gids nodig is.
The Gut Feeling series

Samen met patiëntenverenigingen en zorgverleners maakte we ook 'The Gut Feeling series', een podcast reeks over IBD. Omdat er nood is om op bepaalde onderwerpen nog dieper in te gaan, oa over vermoeidheid, voeding en intimiteit.


Referenties

NHS. Pulmonary hypertension. Beschikbaar op: https://www.nhs.uk/conditions/pulmonary-hypertension/ Laatst geraadpleegd oktober 2021.
American Lung Association. Learn about pulmonary arterial hypertension. Beschikbaar op: https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pulmonary-arterial-hypertension/learn-about-pulmonary-arterial-hypertension Laatst geraadpleegd oktober 2021.