Employment and Careers

Werk en carrière

Veel mensen met PAH vrezen dat hun carrièremogelijkheden beperkt zijn vanwege hun aandoening. Vaak maken ze zich zorgen over de fysieke tol van een voltijdse betrekkening en de bijbehorende vermoeidheid.

Mensen met PAH moeten enkele dingen in overweging nemen, bijvoorbeeld de carrièrekeuze, hoeveel ze delen met hun collega's en hoe ze plezier uit hun werk kunnen halen, en dat terwijl ze ook proberen te leven met een chronische aandoening. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om een carrière te vinden of te behouden.

Met de juiste ondersteuning slagen veel mensen met PAH er echter in om bevredigende carrières te doorlopen en werkplezier te ervaren.

employment-and-careers

Als u PAH hebt en op zoek bent naar een job, dan kunnen deze tips nuttig zijn voor u:

icon

Praat met uw zorgverlener(s).

  • Uw zorgverlener(s) kan u advies geven en helpen om een carrière te vinden die het best bij u past. Bespreek de soorten werk of de tewerkstellingsmodaliteit die het best bij uw huidige en toekomstige behoeften passen op het vlak van uw gezondheid.
  • Bespreek eventueel uw doelen en ambities met uw zorgverlener(s). Dit helpt hen om u te adviseren bij uw carrière/tewerkstelling en om een optimaal zorgplan te ontwikkelen.
icon

Praat met uw plaatselijke patiëntenorganisatie.

  • Uw patiëntenorganisatie kan u in contact brengen met anderen met PAH die hun ervaringen met u kunnen delen.
  • Kijk daarnaast of u uw plaatselijke patiëntenorganisatie kunt ondersteunen door vrijwilligerswerk te doen of door een formelere functie in te vullen. Dit kan u helpen bij uw sollicitaties door de toegevoegde waarde aan uw CV.
set-goals

Stel doelen.

Een job vinden kan even duren. Stel bescheiden doelen tijdens uw zoektocht naar een job, zodat u het gevoel hebt dat u vooruitgang maakt en u dat u de sollicitaties als bevredigend ervaart.

choose-something-you-will-enjoy

Kies voor iets wat u leuk vindt.

  • Er zijn veel mogelijke carrières voor mensen met PAH. Probeer een job te vinden die bij uw interesses en hobby’s past. Dit maakt het werk aangenamer.
  • Veel mensen met PAH werken in de gezondheidszorg omdat ze hun unieke ervaringen kunnen doorgeven en zo waardevolle inzichten kunnen bieden. Bedenk hoe u uw kennisgebieden en persoonlijke ervaringen kunt inzetten in uw carrière.

consider-flexible-working

Overweeg flexibel werk.

  • Als u op zoek bent naar een job, kunt u er bijvoorbeeld over nadenken of u voltijds of deeltijds wilt werken of kunt u een job zoeken met opties om van thuis uit te werken of met flexibele werkuren.
  • Dit kan helpen om de belasting van uw lichaam te beperken. Gebruik bij het zoeken naar werk online zoekmachines om resultaten te filteren op basis van uw behoeften, zoals voltijdse of deeltijdse tewerkstelling, werken van thuis uit of flexibele werkuren.
  • Overweeg om vaardigheden voor toekomstige jobs te ontwikkelen die u een grotere kans bieden op thuiswerk of flexibele uren.
think-about-location

Denk aan de locatie.

Houd rekening met de afstand tot en de toegankelijkheid van de plek waar u werkt. De duur en afstand van uw woon-werkverkeer en de afstand tussen uw werkplek en voorzieningen verdienen uw aandacht.

volunteering

Vrijwilligerswerk kan een geweldig alternatief zijn.

Overweeg om vrijwilligerswerk te doen of een online opleiding te volgen. Dit kan u een gevoel van voldoening en een doel geven als u zich niet goed genoeg voelt voor een permanente tewerkstelling.

Als u aan het werk was wanneer u de diagnose van PAH kreeg, kunnen de volgende zaken nuttig zijn:

talk-to-your-employer

Praat met uw werkgever.

Sommige jobs, vooral fysiek veeleisende jobs, bijv. een carrière waarbij u zwaar tilwerk moet verrichten of lange uren moet werken, kunnen een uitdaging zijn als u PAH hebt. Als dit zo is, praat dan met uw werkgever om te kijken of uw functie kan afgestemd worden op uw behoeften. Er kan bijvoorbeeld overeengekomen worden dat u regelmatig een pauze krijgt of een andere functie krijgt binnen de organisatie die beter bij u past.


working-environment

Denk aan uw werkomgeving.

Denk aan uw huidige werkomgeving en hoe die uw gezondheid kan beïnvloeden. Als u bijvoorbeeld in een omgeving werkt waar de luchtkwaliteit niet zo goed is, kan u vragen om uitrusting/voorzieningen waardoor u zich comfortabeler voelt tijdens uw werk.

keep-active

Blijf actief

Het is aanbevolen dat u rustige beweging inlast, bijvoorbeeld lichte wandelingen tijdens de werkdag, vooral als u een zittende job hebt. Het is belangrijk dat mensen met PAH regelmatig even opstaan en rondwandelen en/of een beetje bewegen.

Referenties

Guillevin L, Armstrong I, Aldrighetti R, et al. 2013. Understanding the impact of pulmonary arterial hypertension on patients’ and carers’ lives. European Respiratory Review. Beschikbaar op: https://err.ersjournals.com/content/22/130/535 DOA: 02.01.20